Friidrott- och sportarena  Gavlehovshallen

Kort fakta

Kategori: Friidrott- och sportarena
Vad: Stålstomme, HDF, betongtrappor, bärplåt,
taktäckning, betongsockel, inner- och
ytterväggar, glaspartier, dörrar, portar
Area: 18000m²
Taklutning: 3,576°
Höjd (m): 14
Land: Sverige
Stad: Gävle

Projektledare: Patrik Nord Carlisle

Konstruktör: Jan Forsberg, Peter Andersson och Mahmoud Charkas.

Montagechef:  Tony Haapala

Förstemontör:  Kimmo Ryyti, Marcus Valtonen

Uppdragsgivare: Byggtec

Läs mer om byggnaden på VisitGävle

Första spadtaget till Gavlehovshallen, en 18 000 kvadratmeter stor friidrott- och sportarena, togs under våren 2015 samtidigt som projektet började på ritbordet för Västanfors Stålbyggnader.
“När jag gav mig in i projektet visste jag att vi har det som krävs för att leverera den efterfrågade produkten i rätt tid till rätt pris, och så blev det”, säger Patrik N Carlisle, projektledare från Västanfors. 

Ett led i att hinna till utsatt datum var att två av företagets konstruktörer arbetade ihop under ett års tid. Jan Forsberg började konstruera sporthallen samtidigt som Peter Andersson jobbade med träningshallen och friidrottshallen.Grundplanen var att montörerna skulle starta med sporthallen, arenans mitt, men då markarbetet inte hann bli klart fick planerna ändras och träningshallen var först ut. I slutet av september anlände den första leveransen av stål från Västanfors verkstad till Gävle.

“Ett annat led i att klara av större projekt är att verkstaden har kapacitet för det, det är många ton som ska tillverkas och lagras. Balkarnas storlek är också större än “normalt” vilket kräver extra resurser”.

Vecka 48, 2015, kunde Västanfors till slut börja resa stålet till sporthallen. För att få till anslutningen väntade man med träningshallens sista fackverk tills alla arenor stod färdiga.

“Våra montagechefer och förstemontörer har en stor logistikförmåga, i sådana här projekt krävs det en enorm samordning på plats”.

Många moment i monteringen skedde samtidig för att tidsplanen skulle hållas. En period pågick jobb med alla tre hallar parallellt. Samtidigt som konsoler för basketkorgar svetsades i träningshallen och utgångar från läktarna förbereddes i sporthallen började stålet till arenans största del, friidrottshallen, resas. Arbetet leddes av de två förstemontörerna Kimmo Ryyti och Marcus Valtonen.

“Projektet var Marcus första hos oss, han kom från ett företag i Norge som jobbat mycket med HDF och började i Gavlehov lagom till läktarna och bjälklagen skulle monteras i sporthallen”.  

Klicka här för att läsa om projektet från start.  
Tillbaka till Sporthallar